Wednesday, December 18, 2013

Ζήσε τον μύθο σου στην Ελλάδα


Share/Bookmark
Ζήσε τον μύθο σου στην Ελλάδα: οι εξαγωγές μειώνονται, η παραγωγική βάση συρρικνώνεται, ενώ η ανάπτυξη... έρχεται.

Παρά τη δραματική μείωση των αμοιβών των εργαζομένων μέσω της μείωσης των μισθών και της πίεσης της ανεργίας, η παραγωγική βάση της χώρας συνεχίζει να συρρικνώνεται και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, όπως αυτή αντικατοπτρίζεται στις εξαγωγές, υποχωρεί.

Το βασικό ζητούμενο της ανάπτυξης, οι εξαγωγές, μειώνονται σημαντικά εντός του 2013 αντί να αυξάνουν, παρά την εσωτερική υποτίμηση !!! 

Οικονομικό παράδοξο; ανεξήγητο φαινόμενο;
"Η αξία των εξαγωγών υποχώρησε στα 2,25 δισ. ευρώ σημειώνοντας μείωση 12,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων κάνει λόγο για αρνητικό ρεκόρ τετραετίας, καθώς σημειώθηκε η μεγαλύτερη ποσοστιαία υποχώρηση, σε ετήσια βάση. Με εξαίρεση τον Σεπτέμβριο, τον Ιούλιο και τον Απρίλιο του 2013, όλους τους υπόλοιπους μήνες οι εξαγωγές κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος."

"Ο μέσος δείκτης βιομηχανικής παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου- Οκτωβρίου 2013 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2012, παρουσίασε μείωση 3,8%, έναντι μείωσης 3,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2012 προς το 2011. Στο δεκάμηνο η παραγωγή στη μεταποίηση μειώθηκε κατά 1,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα..." - πηγή imerisia.gr

Ο δείκτης των εξαγωγών είναι ο βασικότερος δείκτης της βιώσιμης ανάκαμψης για τη χώρα μας.

Η εσωτερική υποτίμηση δεν κατόρθωσε να κάνει το προϊόν της χώρας φτηνότερο και ανταγωνιστικότερο, γιατί η υποτίμηση της αμοιβής του συντελεστή "εργασία" για τις επιχειρήσεις απορροφήθηκε από τους πρόσθετους φόρους και εισφορές, ενώ καμιά μεταρρύθμιση δεν βελτίωσε το περιβάλλον της παραγωγικής διαδικασίας.

Πώς να μη μειωθούν οι εξαγωγές;

-    Η ρευστότητα σε κεφάλαια για τις επιχειρήσεις εξαφανίστηκε, οι εγγυήσεις επίσης, το τραπεζικό σύστημα υπάρχει πλέον μόνο στο μυαλό του κ. Στουρνάρα.

-    Για απλούστευση, φορολογική σταθερότητα και ασφάλεια δεν μιλάμε πλέον, για χάρη του Θεοχάρη. Το κράτος ασκεί ανοιχτά πια φορολογική τρομοκρατία.

-    Οι δημόσιες υποδομές και τα δίκτυα απαξιώνονται και γίνονται ακριβότερα και ανασφαλέστερα στη χρήση.

-    Οι επενδύσεις σε νέες παραγωγικές μονάδες και η ανανέωση κεφαλαιουχικού εξοπλισμού σε παλαιές έχουν σταματήσει.

-    Το σημαντικό δυναμικό καινοτομίας και έρευνας της χώρας ασφυκτιά από έλλειψη επένδυσης και αδυναμία εφαρμογής της καινοτομίας λόγω φορολογίας, γραφειοκρατίας, ολιγοπωλίων και προσοδοθηρίας.

-    Οι ικανοί και δημιουργικοί εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα κίνητρο να εργαστούν στη χώρα και φεύγουν ή είναι άνεργοι.

-    Η αυτοκαταστροφική διαδικασία της αποεπένδυσης βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πώς να παράγουμε, λοιπόν, και τι να εξάγουμε;

Το μόνο που έχουμε σε αφθονία για εξαγωγή όσο όσο είναι το πολιτικό έρμα που δεν μπορούμε να ξεφορτωθούμε.

Κανένας δεν τους παίρνει, όμως, ούτε τζάμπα. Έτσι κι αυτοί προσπαθούν παντοιοτρόπως να μας πείσουν να ζήσουμε εμείς τον δικό τους μύθο για την Ελλάδα.

Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος


Εικόνα: Θεόφιλος


No comments:

Post a Comment