Saturday, January 18, 2014

Κακομελέτα κι έρχεται...


Share/Bookmark
Να θυμίσουμε ότι ο κ. Καραμανλής ο Μικρός, στην τελευταία ή προτελευταία ευκαιρία αναθεώρησης του Συντάγματος (ποιος θυμάται πια τις χαμένες ευκαιρίες), είχε απωθήσει την τότε πρόταση απεμπλοκής της εκλογής του συμβολικού Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διενέργεια εκλογών, για ευκαιριακούς λόγους . Όπως και οι προκάτοχοί του και ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου, που του "ξέφυγε".


Έτσι η χώρα απόμεινε η μόνη στην Ευρώπη, και ίσως στον κόσμο, με δύο εκλογικούς κύκλους, έναν ουσιαστικό κι έναν ανούσιο, που διασταυρώνονται καταστροφικά.

Τον κανονικό τετραετή κύκλο της κοινοβουλευτικής θητείας και τον άλλον, τον πενταετή, της θητείας ενός συμβολικού προσώπου (της Προεδρικής θητείας), για την εκλογή του οποίου απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία, ενώ η επίτευξη της εκλογής του συνδέεται με τη διακοπή του κοινοβουλευτικού κύκλου, σε οποιαδήποτε στιγμή, όσο κρίσιμη και αν είναι αυτή.

Έτσι το κοινοβούλιο απομένει έρμαιο πολιτικάντικων εκβιασμών που η εκάστοτε αντιπολίτευση και κυβέρνηση χρησιμοποιούν, για να πετούν πάλι το μπαλάκι στους πολίτες καταπώς τους συμφέρει, ώστε να αποφύγουν να υποχρεωθούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους και να λογοδοτήσουν στο τέλος της θητείας τους.

Κι ενώ στην γειτονική Ιταλία (που είναι μια χώρα που είχε πρόβλημα ολοκλήρωσης των κοινοβουλευτικών κύκλων) οι εκλογές προκαλούνται λόγω λαϊκισμού από την αδυναμία του κοινοβουλίου να εκλέξει αυτούς που ασκούν την εξουσία, στη χώρα μας συμβαίνει διότι το κοινοβούλιο αδυνατεί να εκλέξει κάποιον που ΔΕΝ ΑΣΚΕΙ ΕΞΟΥΣΙΑ.

Παρωδία ή κουτοπόνηρο έγκλημα;

Πάντα στο όνομα του λαού και της ελεύθερης έκφρασής του, που συνοψίζεται σε ένα πράγμα: ψήφιζε, ψήφιζε όλο και κάτι θα μείνει και για μας.


Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος








No comments:

Post a Comment