Friday, July 11, 2014

Το κρυφό ισοζύγιο


Share/Bookmark
Κατά εβδομήντα χιλιάδες άτομα, στα 10,992 εκατομμύρια, μειώθηκε την 1η Ιανουαρίου του 2014 ο πληθυσμός της Ελλάδας, από τα 11,062 εκατομμύρια που είχε καταγραφεί την 1η Ιανουαρίου 2013 και 11,329 εκατομμύρια το 2011, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Δηλαδή μείωση κατά 0,63% στο σύνολο του πληθυσμού σε έναν χρόνο. Μια συνεχιζόμενη τάση που έχει οδηγήσει σε μείωση 3,3% σε τρία χρόνια. Αν υπολογίσει κανείς ότι η γεννητικότητα έχει πέσει στο 8,8 γεννήσεις ανά χίλια άτομα, το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό της Ε.Ε., ενώ το προσδόκιμο ζωής παραμένει σχετικά σταθερό, το συμπέρασμα είναι απλό όσο και μοιραίο.

Η χώρα ερημώνει από τους παραγωγικούς ανθρώπους της με ρυθμούς εξωφρενικά γρήγορους. Χάνει τους νέους και δημιουργικούς κατοίκους της, Έλληνες και μετανάστες. Και, προφανώς, από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού, η μείωση αυτή προέρχεται κύρια από εργαζόμενους ή ανέργους του ιδιωτικού τομέα, μια και ελάχιστοι έχασαν την εργασία τους στον Δημόσιο τομέα. Η μείωση αυτή, αν αναχθεί στις παραγωγικές ηλικίες, θα πρέπει να φτάνει περίπου στο διπλάσιο, δηλαδή 1,3 το 2013 και 6% σε τρία χρόνια. Αν επιπλέον δει κανείς σε βάθος τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά, θα διαπιστώσει ότι προφανώς φεύγουν οι καλύτεροι. Αυτοί που έχουν τις δεξιότητες, την ικανότητα, τη θέληση, τη φαντασία να βρουν δουλειές και αλλού.

Μένουν όλο και πιο λίγοι, λιγότερο καταρτισμένοι και ικανοί, για να πληρώνουν όλο και πιο πολλά. Το κόστος λειτουργίας του κράτους επιμερίζεται σε λιγότερους, το χρέος του επίσης, όπως και οι συντάξεις και η πρόνοια. Καμιά οικονομία δεν μπορεί να το αντέξει αυτό. Κανένα χρέος να καταστεί βιώσιμο. Καμιά ανάπτυξη δεν μπορεί να στηριχθεί.

Αν δεν αντιστραφεί το ισοζύγιο ροής πληθυσμών, αν δεν κατορθώσει η χώρα να συγκρατήσει τους παραγωγικούς ανθρώπους της και ιδιαίτερα τους νέους της και τους εγκατεστημένους ήδη εδώ και χρόνια μετανάστες της, αν δεν καταστεί και πάλι ελκυστική για να εγκατασταθούν και να στήσουν τις ζωές και τα όνειρά τους νέοι παραγωγικοί άνθρωποι, Έλληνες και ξένοι, είναι μαθηματικά καταδικασμένη. 

Ο χρόνος δουλεύει σε βάρος μας.


Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος






No comments:

Post a Comment