Tuesday, August 5, 2014

Φόρος τιμής


Share/Bookmark
Αναδημοσιεύω προηγούμενη ανάρτησή μου για τις μεγάλες επιδημίες και το ξέσπασμα του Έμπολα στη Δυτική Αφρική, που βρίσκεται σε ανησυχητική εξέλιξη, για να θυμίσω ότι οφείλουμε όλοι έναν φόρο τιμής στους γιατρούς, νοσηλευτές, φοιτητές ιατρικής και προσωπικό πρώτης γραμμής των τοπικών Διοικήσεων και των Διεθνών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, έως τον Ερυθρό Σταυρό και δεκάδες ανθρωπιστικές και χριστιανικές οργανώσεις, καθώς και τον World Health Organization.

Διακινδυνεύουν τη ζωή τους κάθε μέρα γνωρίζοντας ότι δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές κρέμονται από την επιτυχία τους να σταματήσουν την εξάπλωση της επιδημίας στα πρώτα στάδια. Εκπαιδεύοντας, ενημερώνοντας τους απλούς ανθρώπους με σύστημα και μέθοδο, αναζητώντας τη γραμμή των επαφών των μολυσμένων, παρέχοντας ανακούφιση και ανθρωπιά στους ασθενείς, θάβοντας με ασφάλεια τους νεκρούς.

Ο γιατρός Sheik Umar Khan, επικεφαλής στη Σιέρα Λεόν, έχασε τη μάχη με τον τρομερό ιό, από τον οποίο μολύνθηκε προσφέροντας βοήθεια στους συνανθρώπους του.

O γιατρός Kent Brantly και το μέλος χριστιανικής αποστολής των Σαμαρειτών Nancy Writebol παλεύουν με τον ιό εδώ και μερικές μέρες.

Ο πρώτος ίσως επωφεληθεί από μια ανακάλυψη απελπισίας και λογικής των Γουινέζων γιατρών, που μαζί με Βέλγους, Γάλλους και άλλους Ευρωπαίους πολεμούσαν την ασθένεια στο ξέσπασμά της στη Γουινέα το 2012.

Όταν μολύνθηκε μια νοσοκόμα, οι γιατροί της Γουινέας σκέφτηκαν να της μεταγγίσουν αίμα από έναν από τους ελάχιστους ασθενείς που είχε επιβιώσει και είχε συμβατό τύπο αίματος. Οι Ευρωπαίοι ούτε ήθελαν να το ακούσουν, καθώς παραβιάζει σειρά πρωτοκόλλων και διαδικασιών δοκιμής και επαλήθευσης. Αλλά οι λογικοί και ανθρώπινοι Γουινέζοι έβλεπαν τη συνάδελφό τους να πεθαίνει ούτως ή άλλως. Το έκαναν με τη συναίνεσή της, ελέγχοντας το πλάσμα με τα λίγα μέσα που είχαν, για κάποιες άλλες ασθένειες, όσες μπορούσαν. Και η νοσοκόμα παρουσίασε σημάδια βελτίωσης και έζησε.

Σήμερα o Αμερικανός γιατρός Kent Brantly, που μεταφέρθηκε σε συνθήκες πλήρους απομόνωσης σε ειδική μονάδα στο Emory Hospital, δέχτηκε μετάγγιση από έναν 14χρονο ασθενή του που επέζησε. Λίγο πριν φέρεται να είπε ότι προτιμά να παραχωρήσει τη θέση του σε συνάδελφό του που ίσως το έχει περισσότερο ανάγκη.

Η σύζυγός του ζήτησε από τους ανθρώπους να προσευχηθούν για την ανάρρωσή του, όπως και για όλους τους ανθρώπους που έχουν χτυπηθεί από τον ιό.

O Αμερικανικός Στρατός ανέλαβε την ευθύνη της μεταφοράς των ασθενών σε απομόνωση διαφυλάσσοντας την ασφάλεια των υπολοίπων Αμερικανών πολιτών.

Το νοσοκομείο δήλωσε πως «οι γιατροί, οι νοσοκόμες, και το προσωπικό του Emory University Hospital μπορούμε να τους περιθάλψουμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα", και ότι "είναι τιμή μας να έχουμε το προνόμιο να παρέχουμε περίθαλψη σε αυτούς τους ασθενείς που μολύνθηκαν από τον Έμπολα υπηρετώντας σε μια ανθρωπιστική αποστολή».

Όμως ο μεγιστάνας του Τύπου και της τηλεόρασης Donald Trump, υπερσυντηρητικός μαχητικός χριστιανός, φυσικά pro-family, pro-life και επίδοξος υποψήφιος Πρόεδρος, δήλωσε (όλο χριστιανική αγάπη και αυταπάρνηση) πως "έπρεπε να απαγορευτεί η επιστροφή των ασθενών αυτών σε αμερικάνικο έδαφος."

Τι μικροί, τι λίγοι τελικά αυτοί οι φανφαροχριστιανοί μπροστά στην ανθρωπιά των αληθινών Σαμαρειτών της πρώτης γραμμής, ή εκείνων των Φραγκισκανών καλογέρων που πάλευαν με τη ζωή τους για να σώσουν τα θύματα των κονκισταδόρες στην Κεντρική Αμερική κι αργότερα άλλων απέναντι στα εγκλήματα του Βέλγου Λεοπόλδου στο Κονγκό.

Για λύπηση είναι αυτοί οι "μεγιστάνες", όπως κάμπτονται μπροστά στον φόβο του θανάτου. Αυτοί οι μεγάλοι υποκριτές, αυτοί οι τιποτένιοι χέστες.


Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος








No comments:

Post a Comment