Friday, August 8, 2014

Οι δύο όψεις της ερήμου


Share/Bookmark
Στη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή μαίνονται συγκρούσεις με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, ένας παροξυσμός παράλογης βίας που έχει ισοπεδώσει πόλεις ολόκληρες, όπως τη Συριακή Χομς. Έχει δημιουργήσει εκατομμύρια πρόσφυγες, που περιπλανιώνται στη γη του κανενός, σε αυτό που κάποτε υπήρξε ο τόπος, η γειτονιά, η χώρα τους, και πιο πέρα σε απέραντα στρατόπεδα. Αλλά και στους δρόμους και τις θάλασσες, ψάχνοντας ένα απάγκιο γι' αυτό που κάποτε υπήρξε η ζωή τους, κάτι ανθρώπινο που να μοιάζει με σπίτι, μια αγκαλιά και δυο λέξεις από τους αγαπημένους τους.

Πιο δίπλα αδιάλλακτοι φανατικοί βομβαρδίζουν σχολεία σε μια υπαίθρια φυλακή, ενώ άλλοι απαγάγουν και σκοτώνουν εφήβους. Φευγαλέες εξουσίες δημιουργούνται κι αποσυντίθενται στην περιοχή που γέννησε μερικούς από τους μεγαλύτερους πολιτισμούς της ανθρωπότητας. Ορδές βαρβάρων θερίζουν ανθρώπους, τεκμήρια, μνημεία και μνήμες. Άλλοι, λίγο βορειότερα, καταρρίπτουν επιβατηγά αεροπλάνα και καταδιώκουν όσους θέλουν να ξεφύγουν από το αυταρχικό τους όραμα κοιτώντας προς την παλιά Ευρώπη.

Λίγο πιο κάτω, όμως, μετά το μεγάλο φράγμα της Σαχάρας, που καλύπτει όλη τη βόρεια Αφρική ως τις ακτές της Μεσογείου, νοτιότερα, στην Κεντρική και Δυτική Αφρική, η κατάσταση γίνεται κάθε μέρα σοβαρότερη για το ανθρώπινο είδος.

Τα κρούσματα του θανατηφόρου ιού Έμπολα, που κρατούσε φυλακισμένο η φύση σε κάποιον φυσικό ξενιστή με τον οποίο ο homo sapiens έρχεται όλο και πιο συχνά σε επαφή, αυξάνουν. Σε χώρες με ελάχιστες υποδομές και ασταθή καθεστώτα, όπως η Σιέρα Λεόνε και η Λιβερία (που κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης), πρέπει να αντιμετωπιστεί μια ακραία κατάσταση που βάζει σε κίνδυνο εκατομμύρια ζωές. Τα κρούσματα στο Λάγος, την πρωτεύουσα της Νιγηρίας, μια μέγα-πόλη με 21 εκατομμύρια κατοίκους, είναι πολύ ανησυχητικά.

Σήμερα οι ειδικοί εμπειρογνώμονες από όλον τον κόσμο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συνεδριάζουν στη Γενεύη της Ελβετίας για να λάβουν αποφάσεις για την απάντηση στην επιδημία. Αύριο θα ανακοινωθεί εάν ο Π.Ο.Υ. θα κηρύξει Συναγερμό Διεθνούς Υγειονομικής Απειλής (Public Health Emergency of International Concern) και τα αντίστοιχα μέτρα.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ ανέβασε τον συναγερμό στο επίπεδο 1 της εξαβάθμιας κλίμακας, για πρώτη φορά από το 2009, αποκτώντας πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα μέσα για την αντιμετώπιση της απειλής.

Βόρεια από τη μεγάλη λωρίδα ερήμου, η ασθένεια της ανθρώπινης ηλιθιότητας: ο φανατισμός κι ο εθνικισμός. Νοτιότερα, η δύναμη αποσύνθεσης της ίδιας της ζωής δημιουργεί χάος και θάνατο, σε πληθυσμούς που εμείς οι ίδιοι εγκαταλείψαμε (όταν δεν σπρώξαμε) στη μιζέρια και αγγίζει τη βιολογική μας υπόσταση. Κι έτσι η ίδια η φύση ξαναγεννιέται πάντα νικήτρια στη δική της νέα τάξη, αυτή των επιζώντων.

Το εφιαλτικό σενάριο, να συναντηθούν το βόρειο και το νότιο κακό και να εμφανιστεί η ασθένεια σε χώρα που το κράτος, η οικονομία, η κοινωνική δομή, έχουν καταρρεύσει και βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου, μπορεί άραγε να αποκλειστεί;

Κι εμείς οι Δυτικοί είχαμε την ψευδαίσθηση (και πολλοί την έχουμε ακόμη) πως διπλοκλειδώνοντας την πόρτα στην παράγκα μας είμαστε ασφαλείς. Πως μπορεί να επιβιώσουμε εν ειρήνη σε έναν κόσμο που είναι ένα ατέλειωτο πλέγμα από ρεύματα ζωής, από ποταμούς ανθρώπων, αγαθών και ιδεών, από σχεδόν συνεχείς διαπλεκόμενες πολιτείες. Λες κι οι πορτούλες μας μπορούν να αντισταθούν στο ελάχιστο στους ανέμους της φύσης και της ιστορίας. Λες και μπορεί να μείνει όρθιο το σπίτι μας όταν διαλύεται και μολύνεται ο οίκος του γείτονα. Τι φενάκη! Σαν να μη μάθαμε τίποτε από την ιστορία μας.

Υπό το φως του υποσαχάριου θανατικού, η βορειότερη τρέλα, ο φανατισμός κι ο εθνικισμός, μοιάζουν πράγματι σαν μια παιδική ασθένεια της ανθρωπότητας, όπως έλεγε ο Αλβέρτος Αϊνστάιν, κοιτώντας τη γη από το άπειρο του χρόνου που κι αυτός ακόμη στρεβλώνεται. Είναι, έλεγε ο μεγάλος φυσικός, κάτι σαν την ιλαρά του ανθρώπινου είδους.

Ένας ακόμη θανατηφόρος ιός εκτυφλωτικής βλακείας.



Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος



______________

Νεώτερα:
Ο Π.Ο.Υ. κηρύσσει Συναγερμό Διεθνούς Υγειονομικής Απειλής 


Προγενέστερα για το ίδιο θέμα:
Φόρος τιμής


Ύψωσε τα λόγια σου και όχι τη φωνή σου
http://marketnews.gr/…/ypswse_ta_logia_sou_kai_oxi_th_fwnh_…




No comments:

Post a Comment