Saturday, January 10, 2015

Οι άνεμοι της βίας και η παράγκα του καραγκιόζη


Share/Bookmark

Ο νεαρός σαουδάραβας blogger Raif Badawi, ιδρυτής του blog «Liberal Saudi Network» (Φιλελεύθερο Σαουδαραβικό Δίκτυο) που συνελήφθη το 2012, καταδικάστηκε σε 1000 χτυπήματα με το μαστίγιο, δέκα χρόνια φυλάκιση και 200.000 ευρώ πρόστιμο. Θα μαστιγώνεται κάθε εβδομάδα για τους επόμενους μήνες. Ηδη εκτελέστηκε η πρώτη δόση της ποινής πριν λίγες μέρες δημόσια.

Γλύτωσε παρά λίγο την κατηγορία για «αποστασία» από τη θρησκεία του, που επιφέρει την ποινή του θανάτου.

Το αδίκημά του; Ότι αμφισβήτησε το θεοκρατικό καθεστώς της χώρας και μίλησε ελεύθερα, "διέδωσε φιλελεύθερες σκέψεις" και "προσέβαλε τη θρησκεία".

Ο δικηγόρος του καταδικάστηκε επίσης σε 15 χρόνια φυλάκιση από ένα «αντιτρομοκρατικό» δικαστήριο της χώρας που εξέθρεψε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ο κ. Said Boumedouha εκ μέρους της Διεθνούς Αμνηστίας ανακοίνωσε πως «το μαστίγωμα του Raif Badawi είναι μια διεστραμμένη πράξη που απαγορεύεται από το Διεθνές Δίκαιο. Αγνοώντας τις Διεθνείς εκκλήσεις για ακύρωση της βάρβαρης ποινής, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας επιδεικνύουν την πιο ακραία παραγνώριση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων…. Ο νεαρός blogger είναι το τελευταίο θύμα στην ανελέητη προσπάθεια να σταματήσουν τους ειρηνικούς ακτιβιστές στη χώρα»

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ – ίσως όχι χωρίς κάποια δόση αμηχανίας ή όψιμης αυτοκριτικής - κάλεσε με ανακοίνωση του State Department τη Σαουδική Αραβία να ακυρώσει την καταδίκη χαρακτηρίζοντάς την "απάνθρωπη, για κάποιον που απλώς άσκησε το δικαίωμά του στην ελευθερία της έκφρασης". Το ίδιο έκαναν και άλλες χώρες και εκατοντάδες οργανώσεις και απλοί άνθρωποι

Στην πετρελαιoκίνητη χώρα μας, καλό πελάτη της Αραβίας, επικρατεί συνένοχη σιγή ασυρμάτου. Από όλους. Κυβέρνηση, «αριστερούς», δεξιούς και πάει λέγοντας.

Εμείς δεν τους μαστιγώνουμε έτσι κι αλλιώς τους δικούς μας. Απλώς, τους κατεβάζουμε τα site και τους καταδικάζουμε δημοκρατικά κι ελεύθερα τους παλιό-παστίτσιους.

Νομίζουμε, οι ηλίθιοι, ότι η αγριότητα και οι ακρότητες θα μείνουν απέξω, αν τραβήξουμε τον μπερντέ που 'χει για πόρτα η ασταθής παράγκα του καραγκιόζη «Η ωραία Ελλάς». Η παράγκα αυτή που θα σαρωθεί ολόκληρη από την πρώτη πνοή του ανέμου της βίας, αν αυτή δεν νικηθεί εκεί όπου γεννιέται. Δεν κατανοούμε πως η μάχη με τους φανατικούς και τους εξτρεμιστές κρίνεται κάθε μέρα από την αντίσταση και τη θέληση για ελευθερία και αξιοπρέπεια των κατοίκων των χωρών αυτών, που ονειρεύονται τον τόπο τους αλλιώς. Πως από τη δική τους μάχη εξαρτάται και η δική μας ειρήνη και ελευθερία.

Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος


https://www.facebook.com/free.badawi (βοηθήστε με ένα like στη σελίδα και κοινοποιώντας)
και υπογράψτε εδώ (αίτημα της Διεθνούς Αμνηστίας)
https://www.change.org/p/free-and-safeguard-the-liberal-saudi-raif-badawy-no-600-lashes


No comments:

Post a Comment