Friday, January 23, 2015

Ανθήλιον


Share/Bookmark


Ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο εμφανίστηκε στη μακρινή Μογγολία. Εκεί από όπου κάποτε ξεκίνησε ο Κουμπλάι Χαν για να φτιάξει την απέραντη αυτοκρατορία, μόνο και μόνο για να την αφηγηθεί τελικά ο Βενετσιάνος ταξιδιώτης.
Τρεις ήλιοι ταυτόχρονα στον ουρανό. Εμφανίζεται όταν η θερμοκρασία είναι κάτω από μείον τριάντα βαθμούς Κελσίου και οι κρύσταλλοι χιονιού στον αέρα μετατρέπονται σε παράλληλους ήλιους.
Ανθήλιον, λέγεται. Καθώς το παγωμένο χιόνι αντιγράφει τον αληθινό ήλιο και τον αναπαράγει σε δυο αντίγραφα. Παγωμένα όμως, καθότι ψεύτικα.
Οι συνθήκες της χώρας μας δεν ευνοούν την ανάπτυξη αυτού του θεαματικού όσο και παραπλανητικού φαινομένου.
Αντίθετα, ευνοούν τη δημιουργία ενός άλλου αντίστοιχου φαινομένου. Που εμφανίζεται σε κανονικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, όταν ζορίσει λίγο η πραγματικότητα και οι κάτοικοι γίνουν ολίγο φευγάτοι.
Άνθρωποι σοβαροί μιμούνται ο ένας τον άλλον, επαναλαμβάνοντας τις λέξεις, τις κινήσεις τις εκφράσεις τους, χωρίς καλά καλά να τις καταλαβαίνουν. Οι άνθρωποι αυτοί δημιουργούν κινήματα λατρείας και προσδοκίας. Ως άλλοι πολλαπλοί ήλιοι, εκλαμβάνονται ως πραγματικοί. Οι μπούρδες τους φωτίζουν τους ουρανούς μας, ανατέλλουν στο στερέωμα της δημοκρατίας και μπερδεύουν, παραπλανούν, παγιδεύουν. Ενώ στην πραγματικότητα είναι αντανακλάσεις στο χιόνι και λιώνουν ο ένας μετά τον άλλον. Ο κόσμος τούς εμπιστεύεται σαν να ήταν η πραγματική πηγή ζεστασιάς και γνώσης, ενώ στην ουσία είναι μια παραξενιά της φύσης, μια αντανάκλαση, μια ανοησία.
Το ιδιαίτερο αυτό φαινόμενο, το οποίο έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας σαν κατάρα τα τελευταία δέκα χρόνια, ίσως οφείλεται στις παρενέργειες της κλιματικής αλλαγής. Εκδηλώνεται με απρόσμενη ένταση σε ακανόνιστα διαστήματα, κάθε δυόμισι με τρία χρόνια περίπου, και ονομάζεται ανθηλίθιον.

Γιώργος Γιαννούλης-Γιαννουλόπουλος.



Σχετικό ρεπορτάζ στον guardian 


No comments:

Post a Comment