Monday, February 9, 2015

Το μακάβριο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα


Share/Bookmark
"Ζητώντας πολεμικές αποζημιώσεις για τον Δεύτερο παγκόσμιο Πόλεμο, ο κ. Τσίπρας ναρκοθετεί τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Φαίνεται να ξεχνά ότι οι πρώην εχθροί έκαναν μια καίρια επιλογή, να συνεργαστούν και να χτίσουν επάνω σε ένα κοινό μέλλον μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Κάνοντάς το αυτό επανόρθωσαν το λάθος που έγινε με το Σύμφωνο των Βερσαλλιών μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο" δήλωσε ο  Guy Verhofstadt, όπως αναφέρει Δελτίο Τύπου του ALDE. "Οι απαιτήσεις του κ. Τσίπρα δεν είναι καθόλου εποικοδομητικές και θα κάνουν μόνο δυσχερέστερη την επίτευξη ενός συμβιβασμού. Αντί να ξυπνά τα  φαντάσματα του παρελθόντος θα έπρεπε να βάλει όλη του την προσπάθεια στο να χτίσει ένα νέο μέλλον για την Ελλάδα. Η εκδίκηση δεν πρέπει να είναι μέρος του κοινού Ευρωπαϊκού μέλλοντος",  συνέχισε.

Για όσους δεν θυμούνται, το σύμφωνο των Βερσαλλιών αντικατόπτριζε την ακραία εκδικητική στάση των νικητών του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου απέναντι στη Γερμανία, που συγκροτήθηκε σε Κράτος αργότερα από τα άλλα Ευρωπαϊκά Έθνη κατά τον 19ο αιώνα. Οδήγησε στη Γερμανική Οικονομική κρίση, στον υπερπληθωρισμό, στην ανασφάλεια και στην άνοδο του Ναζισμού στη μεγάλη χώρα της Ευρώπης, που έφερε την κατάρρευση της εύθραυστης Δημοκρατίας της Βαϊμάρης και τον Χίτλερ στην εξουσία.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο οι σύμμαχοι δεν διέπραξαν το ίδιο σφάλμα. Αντίθετα, βοήθησαν τη Γερμανία να ανακάμψει και να ξανασταθεί στα πόδια της με την ένταξή της στην Ενωμένη Ευρώπη, της οποίας η Γερμανία και η Γαλλία, οι αιώνιοι αντίπαλοι, αποτελούν τους θεμέλιους λίθους. Εβδομήντα χρόνια ειρήνης και ευημερίας στην ήπειρό μας, η μακρότερη περίοδος στην ιστορία της, στηρίχτηκαν σε αυτή την επιλογή.

Πρέπει να είναι εντελώς ανόητος κανείς (ή πολύ κακόβουλος)  για να φανταστεί ότι αυτή την πολύτιμη ειρήνη η Ευρώπη θα την διαπραγματευτεί εκβιαζόμενη για να γεμίσει τα άδεια ταμεία ενός αδηφάγου, αδίστακτου και παρακμασμένου κράτους.

Άλλο η μνήμη και άλλο η εκδίκηση. Και ακόμη περισσότερο, άλλο η χυδαία  εμπορία του αληθινά ανεκτίμητου. Της μνήμης και των δικών μου προγόνων, της οικογένειάς μου που, όπως τόσες άλλες, έχασε πολλά μέλη της στην Αντίσταση απέναντι στους Ναζί. Η εμπορία αυτού που δεν μπαίνει σε κανένα ζύγι και κανένα μέτρο, το Δίστομο και τα Καλάβρυτα.

"Είμαστε υποχρεωμένοι να τιμούμε τους νεκρούς μας, όχι να τους τιμολογούμε", έγραψε σοφά κάποιος σε χρόνο ανύποπτο.

Αλλά, τελικά, το μόνο που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ φαίνεται να θεωρεί τον εαυτό της ικανό να εμπορευτεί, και επιχειρεί να πουλήσει τοις μετρητοίς, είναι τους νεκρούς μας. Θεωρεί ίσως ότι μόνο στον θάνατο έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ο τόπος. Πως η αναγέννησή του κρύβεται σε κάποια ρεβάνς της ιστορίας. Πως μόνο στο παρελθόν έχουμε μέλλον. "Αριστερά" να σου πετύχει!


Γιώργος Γιαννούλης-Γιαννουλόπουλος 



Ολόκληρο το Δελτίο Τύπου του ALDE: 

http://www.alde.eu/nc/press/press-and-release-news/press-release/article/greek-wwii-reparations-claims-go-against-the-european-spirit-followed-by-german-version-44716/


"By claiming WWII reparations, Tsipras undermines the fundamentals of European integration. He seems to have forgotten that former enemies made a vital choice to cooperate and build on a common future after the second WW. By doing that, they repaired the mistake that was made in the Versailles Treaty after the First World War."

"Tsipras claims are very unhelpful and will only make it more difficult to find a compromise. Instead of breathing new life into the phantoms of the past, he should put all his efforts into building a new future for Greece. Revenge should not make part of this common European future."

"Last week's European tour by Tsipras and Varoufakis made one thing clear - the European partners expect a serious and solid reform plan. Only if the Greek government comes up with such a plan, I believe that an extension of the maturity of the loans and a revised interest rate should be on the negotiating table. Greece's future is in Europe."




 Εικόνα: Ο Μοναχός Δίχως Πρόσωπο (The Faceless Monk), που μου εξιστορεί κατά καιρούς τα μελλούμενα και τις σοφίες του Θεού. Στον δρόμο για την Αγιοσύνη μάς ποστάρει κατά καιρούς τα μαντάτα του Κυρίου και τις βουλές του. Πού θα πάει, θα αγιάσει κι αυτός κάποτε.


No comments:

Post a Comment