Sunday, April 5, 2015

Ciudadanos


Share/Bookmark
Από το πρωτοσέλιδο της σημερινής EL PAIS, όσο η συζήτηση στη χώρα μας βουλιάζει στη μιζέρια, στα άδεια ταμεία και στη διεθνή ελεημοσύνη.
_________________________

Οι Ciudadanos παρουσιάζουν το δεύτερο μέρος του προγράμματός τους. Εάν κυβερνήσουν την Ισπανία, θα μειώσουν την επένδυση στα τρένα υψηλής ταχύτητας (η χώρα διαθέτει ήδη τις βασικές γραμμές) και θα επενδύσουν ένα δισεκατομμύριο ευρώ κατ' έτος στην Έρευνα και Ανάπτυξη. Θα αναπτύξουν τους δεσμούς όσων συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα με τις εν λειτουργία επιχειρήσεις, ώστε να εκμεταλλευτούν την τεχνογνωσία τους και να ενισχύσουν τη βιωσιμότητα των μεσαίων επιχειρήσεων. Θα παρέχουν κίνητρα για την προσέλκυση νέων ταλέντων και μεταναστών από το εξωτερικό στη χώρα, υψηλής εξειδίκευσης και επαγγελματικής και ακαδημαϊκής αριστείας.

Το πρόγραμμα, που θα παρουσιάσει ο καθηγητής του LSE Luis Garicano, στο Θέατρο Goya στη Μαδρίτη, στηρίζεται σε τρία πρότυπα: το Γερμανικό σύστημα συνεργασίας δημόσιου-ιδιωτικού στην εφαρμοσμένη έρευνα, την Ισραηλινή μέθοδο χρηματοδότησης της δημιουργίας νέων τεχνολογικών επιχειρήσεων και το μεταναστευτικό δίκτυο προσέλκυσης ταλέντων της Αυστραλίας.

Η google αποτελεί το πρότυπο αυτών που λείπουν, λένε: διευκόλυνση προσέλκυσης ταλέντων και αριστείας από όλο τον κόσμο και κεφάλαια που αναλαμβάνουν ρίσκο. Όχι για να έρθει η google στην Ισπανία, αλλά για να δημιουργηθεί το Ιβηρικό Silicon Valley, μέσω της ενίσχυσης των καινοτόμων επιχειρήσεων,

Ο Rivera χτυπάει κατευθείαν στο πολιτικό κέντρο με το οικονομικό του πρόγραμμα, Οι Podemos και οι Ciudadanos προσπαθούν να αποδείξουν πως ο διάλογος είναι πλέον στον δρόμο και αφορά τους πολίτες. Αλλά οι Ciudadanos επιχειρoύν να προσελκύσουν και την κεντροαριστερά, λαμβάνοντας άμεσα συμβολικά μέτρα απομακρύνοντας ένα μέλος τους για ξενόφοβα σχόλια.

Μια από τις προτεραιότητές τους είναι να αξιοποιήσουν τις γνώσεις και εμπειρία των πρόωρα συνταξιοδοτημένων.

Το κόμμα με το οικονομικό του πρόγραμμα έχει έναν τετραπλό στόχο:

Πρώτον, θα μειώσει την ακριβή επένδυση στα τρένα υψηλής ταχύτητας από 3,5 δις το χρόνο που είναι σήμερα.

Δεύτερον, θα δημιουργήσει ένα δίκτυο κινήτρων για την καινοτομία, λαμβάνοντας υπόψη το Γερμανικό παράδειγμα, με ένα δις ευρώ τον χρόνο.

Τρίτον, θα επιτύχει την άνοδο της δημόσιας επένδυσης στην Έρευνα και ανάπτυξη στο 2% του ΑΕΠ από 1,3% που είναι σήμερα.

Και τέταρτον, θα εφαρμόσει το σχέδιο του Diego Comín, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Dartmouth, που προτείνει την ίδρυση κέντρων μεταφοράς τεχνολογιών εξειδικευμένων στην εφαρμοσμένη έρευνα με τρόπο ώστε η δημιουργία ιδεών να μετατραπεί σε επιχειρήσεις και απασχόληση.

Στη χρηματοδότηση υπάρχει το Ισραηλινό παράδειγμα, με κεφάλαια υψηλού ρίσκου, όπου το κράτος μπορεί να συνεταιριστεί με ιδιώτες χρηματοδότες, τονίζει ο Garicano.

Επίσης πρέπει να λειτουργήσουμε ένα σύστημα παρόμοιο με αυτό χωρών όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηνλανδία ή η Σιγκαπούρη για την προσέλκυση και επιλογή μεταναστών, συνεχίζει. Που θα διευκολύνει σε συγκεκριμένους τομείς την εγκατάσταση έμπειρων και ικανών μηχανικών, πληροφορικών κ.λπ, με τις οικογένειές τους, και σαφές πλαίσιο για τη μόνιμη διαμονή τους. Επίσης ένα σύστημα που θα διευκολύνει την παραμονή επιτυχημένων φοιτητών που κάνουν μεταπτυχιακά. "Nα δώσει κίνητρα στον επιτυχημένο Νιγηριανό που τελειώνει το μάστερ του να μείνει στη χώρα", όπως λέει χαρακτηριστικά. Ένα σύστημα παροχής βίζας στους καλύτερους φοιτητές, σε όσους έχουν ταλέντο στις τεχνολογίες ή στη δημιουργία επιχειρήσεων. Είναι θεμελιώδες.

Ταυτόχρονα θα παρουσιάσουν μέτρα για τη μείωση του κόστους για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρές επιχειρήσεις και τον δραστικό περιορισμό των εμποδίων για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων.

Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος




El plan económico de Ciudadanos: más innovación, menos obra pública





No comments:

Post a Comment