Tuesday, May 12, 2015

Η Κοκκινοτσιπρίτσα


Share/Bookmark
Να πληρώνουν με υποτιμημένα και υπό κατάρρευση ρούβλια πολίτες άλλης χώρας σε Ελληνικό έδαφος φέρεται να πρότεινε ο Ρώσος υφυπουργός οικονομικών Σεργκέι Στόρτσακ. Αλλά, προσοχή!, μόνο την άνοιξη που δεν κάνει ακόμη πολλή ζέστη.  Και θα πληρώνονται με ρούβλια ελληνικές επιχειρήσεις για να εξάγουν στη Ρωσία επίσης.

Και ας υποθέσουμε για μια στιγμή πως είναι δυνατόν νομικά να γίνονται συναλλαγές εντός της χώρας σε άλλο από το εθνικό νόμισμα (που σημαίνει έξοδο από το ευρώ και εκτύπωση σκουπιδονομίσματος με αγοραστική ισχύ μικρότερη ακόμη και από το ρούβλι). 

Τι  θα αγοράζουν με αυτά όσοι τα αποδεχτούν; Βότκα και χαβιάρι; Ούτε καν! διότι, ως γνωστόν, τα πιο πολλά εξαγώγιμα προϊόντα της (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) η Ρωσία τα χρησιμοποιεί για να συγκεντρώσει σκληρό νόμισμα, ευρώ ή δολάρια, με τα οποία μπορεί να αγοράζει αυτά που της λείπουν. Μόνο που αυτά καταλήγουν ως επί το πλείστον στα χέρια των Ρώσων ολιγαρχών που τα χαλάνε στο Λονδίνο, στις Κάννες, στο Σαιν Τροπέ, ενώ η πλέμπα μένει με τα υποτιμημένα ρούβλια.  Και, βεβαίως, σωστά ομολογεί ο Ρώσος υπουργός πως οι φτωχότεροι Ρώσοι πολίτες δεν επιθυμούν να μετατρέπουν τα ρούβλια τους σε ευρώ όταν ταξιδεύουν, διότι με τα αντίστοιχα δεν θα αγοράζουν σχεδόν τίποτε, ούτε καν στη χώρα τους. Οπότε θάρθουν να τα χαλάσουν στην Ελλάδα, και οι μεγαλόψυχοι Έλληνες θα τους πωλούν χωριάτικες, δωμάτια  και αλκοόλ σε ρούβλια. Την άνοιξη πάντα. Ή μήπως η αποδοχή θα είναι υποχρεωτική;  Κάπως όπως στην Κριμαία, ας πούμε; 

Και είπε κι άλλα ο Ρώσος υπουργός. Για την αναπτυξιακή Τράπεζα που πρότεινε η χώρα του σε αναπτυσσόμενες χώρες, (διότι της ίδιας της λείπουν χρήματα σε σκληρό νόμισμα αλλά και διαφανείς κρατικές δομές για να προσελκύσουν σοβαρά διεθνή επενδυτικά κεφάλαια).

Ας πούμε μόνο αυτό: όταν τον Φεβρουάριο του 2014  ο τότε Σοσιαλδημοκράτης Γερμανός Αντικαγκελάριος, κ. Ζίγκμαρ Γκάμπριελ,   υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι "χώρα περισσότερο για την Παγκόσμια Τράπεζα παρά για το ΔΝΤ, δεδομένου ότι σε αυτήν δεν υπάρχουν καθόλου κρατικές δομές» αισθάνθηκαν όλοι προσβεβλημένοι, Σημειώνεται πως η Παγκόσμια Τράπεζα έχει τεχνογνωσία μικρών δανείων και αναπτυξιακών παρεμβάσεων σε υπανάπτυκτες χώρες που δεν διαθέτουν αποτελεσματικό κράτος και δημόσια διοίκηση, ενώ το ΔΝΤ στηρίζει ανεπτυγμένα κράτη που μπορούν να διαχειριστούν τα πολύ μεγαλύτερα ποσά.  

Πλώρη τώρα για την Αναπτυξιακή Τράπεζα των χωρών BRICS, με μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα πολύ κάτω από το  μισό του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ε.Ε. ή έστω του ΟΑΣΑ ( την Κίνα, την Ινδία, τη Ρωσία, τη Νότια Αφρική κ.ο.κ.). 

Το ενδιαφέρον δεν είναι βέβαια τι απιθανότητες λέει ο κ. Σεργκέι Στόρτσακ. Πετάνε μια μπούρδα κι αν πιάσει, έπιασε. Έχουν καταλάβει ότι δεν έχουν να κάνουν και με πολύ έξυπνους συζητητές έτσι κι αλλιώς. Το ενδιαφέρον είναι πως ο πρωθυπουργός μας τα ακούει όλα αυτά ως "μια ευχάριστη έκπληξη!".  Κι ίσως νομίζει κιόλας πως έτσι θα τον πάρουν πιο σοβαρά οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί και οι Διεθνείς Αγορές.

Λογικό κι ετούτο, στην προνηπιακή ηλικία, όταν ανακαλύπτεις τον κόσμο, όλα σε εκπλήσσουν ευχάριστα. Ακόμη και οι καραμελίτσες του παιδόφιλου.

Τούτος ο Πρωθυπουργός, που τον παίρνει τηλέφωνα στα καλά καθούμενα ένας Ρώσος υφυπουργός και του πετάει παρόμοιες παρόλες, μοιάζει σαν την κοκκινοσκουφίτσα σε ελληνική εκδοχή. Θαυμάζει κι απορεί:  "τι μεγάλο στόμα έχεις, γιαγιά!".

Ίσως μείνει στην ιστορία όπως στο παραμύθι, ως καλοκάγαθο παιδάκι που αποπλανήθηκε, ως κοκκινοτσιπρίτσα. 

Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος 



___________________

Πηγή πληροφοριών: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Θετική η Αθήνα στο κάλεσμα Μόσχας για αναπτυξιακή τράπεζα

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ–ΜΠΕ, στην οποία ο κ. Στόρτσακ απηύθυνε πρόσκληση προς την Ελλάδα να συμμετάσχει ως μέλος στην υπό διαμόρφωση νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα, υποστήριξε ότι οι «δυο λαοί μπορούν να συνεργασθούν και να προβλέψουν τη χρήση του εθνικού νομίσματος (sic) , τουλάχιστον στην περίπτωση της Ρωσίας (sic), με τη χρήση του ρωσικού ρουβλίου στις πληρωμές για αγαθά και υπηρεσίες». Για παράδειγμα εξήγησε ο κ. Στόρτσακ, «μπορώ να φαντασθώ ότι οι δύο χώρες θα θεωρήσουν αμοιβαία επωφελή τη χρήση του ρουβλίου όσον αφορά την ανάπτυξη του τουρισμού. Οι Ρώσοι πολίτες, που θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα κυρίως την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού που δεν έχει τόσο ζέστη (sic), είναι ευαίσθητοι στην αλλαγή των ρουβλίων σε άλλο νόμισμα» σημείωσε. «Πιθανότατα, το επόμενο βήμα αυτού του είδους των συναλλαγών θα μπορούσε να είναι η χρησιμοποίηση του ρουβλίου ως τρόπου πληρωμής διαφόρων ελληνικών προϊόντων που πωλούνται επί ρωσικού εδάφους» (sic) κατέληξε ο κ. Στόρτσακ. Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Στόρτσακ εκτίμησε επίσης ότι μόλις ξεπεραστούν οι οικονομικές δυσκολίες και με δεδομένο το πολιτικό περιβάλλον των δύο χωρών, «περισσότεροι Ρώσοι και ιδιωτικές εταιρείες θα είναι πρόθυμοι να επενδύσουν στην Ελλάδα. Είναι πολύ σημαντικό για εσάς και για εμάς. Ολοι ψάχνουμε για άμεσες ξένες επενδύσεις. Και δεν είναι μόνον τα προϊόντα, αλλά και οι επενδύσεις», σημείωσε.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ρώσος υφυπουργός Οικονομικών με τον Ελληνα πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας, ευχαρίστησε τον κ. Στόρτσακ για την πρόσκληση να συμμετάσχει η Ελλάδα ως μέλος στην υπό διαμόρφωση νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα που δημιουργούν οι χώρες BRICS (Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία, Ινδία, Ν. Αφρική). Ο πρωθυπουργός εξέφρασε μάλιστα «τη θετική έκπληξη (sic) για την πρόσκληση να γίνει η Ελλάδα το 6ο μέλος στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS».


 «Γνωρίζουμε ότι εδώ και χρόνια ο ρόλος της Παγκόσμιας Τράπεζας στην υλοποίηση σχεδίων υποδομών συνεχώς αποδυναμώνεται αντί να ισχυροποιείται. Γι’ αυτό, εμείς τα πέντε ιδρυτικά κράτη-μέλη συμφωνήσαμε ώστε τα αναπτυξιακά σχέδια να αποτελέσουν τον ακρογωνιαίο λίθο των δραστηριοτήτων μας. Η Τράπεζα δεν θα λειτουργήσει με γνώμονα το κέρδος» ανέφερε ο Ρώσος αξιωματούχος.

«Η πιθανότητα να δημιουργηθούν προβλήματα με την Ε.Ε,, επειδή η Ελλάδα θα γίνει μέλος των θεσμών των BRICS, είναι πολύ μικρή, επειδή πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν αποφασίσει να προσχωρήσουν σε κάποιον άλλον αναπτυξιακό θεσμό. Για παράδειγμα, υπάρχει η πρόταση της κυβέρνησης της Κίνας για την Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων (Asian Infrastructure Investment Bank -AIIB), όπου το 25% του κεφαλαίου της θα διατεθεί σε μη ασιατικά κράτη. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία -όλα κράτη-μέλη της Ε.Ε.- έχουν αποφασίσει να συνεργασθούν με άλλα κράτη στο πλαίσιο της Ασιατικής Τράπεζας. Οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα, ούτε τίθεται ζήτημα κριτικής. Μέχρι τώρα, οι αναφορές που έχω διαβάσει είναι αρκετά θετικές», τόνισε.







No comments:

Post a Comment