Monday, June 29, 2015

Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας: η Μαύρη Αγορά


Share/Bookmark
Όταν το χρήμα ως ανταλλακτική μονάδα σπανίζει, όπως κάθε αγαθό, πέρα από το σημείο ισορροπίας της αγοράς, αναπτύσσεται μια μαύρη αγορά χρήματος. Όπου το ευρώ αυτού που το διαθέτει ελεύθερο αξίζει περισσότερο από το ευρώ εκείνου που το διαθέτει κλειδωμένο. 

Υπάρχουν πλέον τουλάχιστον δυο ευρώ στην χώρα μας. Αυτά που είναι κλειδωμένα στις τράπεζες και αυτά που έχουν οι άνθρωποι στα χέρια τους. Με τα πρώτα να έχουν μικρότερη αξία από τα δεύτερα, λόγω της κατάστασής τους και του ρίσκου που τα βαραίνει. 

Τουλάχιστον δυο, διότι υπάρχουν επίσης τα δανεισμένα εν Ελλάδι ευρώ, το αληθινό γκράαλ των μη ανταγωνιστικών και των φαλιρισμένων, που ανάλογα τις συνθήκες του δανείου έχουν ήδη μικρότερη ή πολύ μικρότερη αξία από την ονομαστική τους. 

Ανοίγματα όλα αυτά ικανά να φτιάξουν και να διαλύσουν περιουσίες, στην κερδοσκοπία ή στην παλιά μας γνώριμη της καθημερινότητας από εποχές άλλες: τη Μαύρη Αγορά (χρήματος, συναλλάγματος και προϊόντων). 

Εικόνισμα θα του κάνουν του Τσίπρα και του Καμμένου οι κερδοσκόποι και οι μαυραγορίτες. Λαμπάδα και χρυσά δάχτυλα θα πάνε. Στη Μεγαλόχαρη στην Τήνο, κατά προτίμηση, για τον πρώτο.

Γιώργος Γιαννούλης-Γιαννουλόπουλος
    



No comments:

Post a Comment