Friday, July 10, 2015

Το παράθυρο ευκαιρίας


Share/Bookmark
"Ο Θανάσης Πετράκος, που επίσης πρόσκειται στην Πλατφόρμα, χαρακτήρισε ως «μόνη λύση» τη συντεταγμένη πορεία εξόδου από το ευρώ για να ανοίξουν νέοι δρόμοι και προσδιόρισε ως πρώτα βήματα τον δημόσιο έλεγχο των τραπεζών και την πάταξη της διαπλοκής. Από την άλλη πλευρά, υπουργοί που πρόσκεινται στον κ. Λαφαζάνη, ανέφεραν ότι δεν πρόκειται να ρίξει η Πλατφόρμα την κυβέρνηση.
Μια σειρά από κομματικά και κυβερνητικά στελέχη τοποθετήθηκαν σε λογική αναγκαστικής συνθηκολόγησης, υποστηρίζοντας ότι ο τρόπος με τον οποίο κινείται η κυβέρνηση είναι μονόδρομος, αλλά πρόκειται για προσωρινή υπαναχώρηση, ώστε να αξιοποιήσει η κυβέρνηση τις δυνατότητες από την επίτευξη συμφωνίας και μακροπρόθεσμα να υλοποιήσει την πολιτική της."
..............
"Με κείμενο που κατέθεσαν στην Κ.Ο., οι βουλευτές της εσωκομματικής αντιπολίτευσης Στάθης Λεουτσάκος, Αντώνης Νταβανέλος, Σόφη Παπαδόγιαννη, Κώστας Λαπαβίτσας και Θανάσης Πετράκος καλούν την κυβέρνηση να επιλέξει την εναλλακτική οδό της εξόδου από το ευρώ, με εθνικοποίηση των τραπεζών και διαγραφή του χρέους, ενώ την εγκαλούν για ελλιπή προετοιμασία έναντι ενός τέτοιου ενδεχομένου. Ωστόσο, δεν θεωρείται ότι η διαφοροποίησή τους θα μεταφραστεί σε καταψήφιση της κυβερνητικής πρότασης."

Συνεπείς άνθρωποι με ξεκάθαρο πλάνο. Πιθανότατα θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία. Όχι τόσο διότι η εξουσία είναι γλυκιά, καθότι για την ώρα επισφαλής και πρόσκαιρη. Και η άτακτη χρεοκοπία θα ήταν και το δικό τους τέλος. Ελπίζουν στην προετοιμασία μιας τακτοποιημένης χρεοκοπίας και εξόδου από την Ευρώπη και για να απολαύσουν τη γλύκα μιας εξουσίας διαρκούς, ατελείωτης και ανενόχλητης. Με παταγμένη άπαξ τη "διαπλοκή" που στο new speech τους σημαίνει τους αντιφρονούντες, διαφωνούντες και αντιπάλους. Έτσι συμφέρει να υπερψηφίσουν μια συμφωνία ήδη αρκετά υπονομευμένη από τη φορομπηχτική και αντιαναπτυξιακή λογική της, που εν πολλοίς οι ίδιοι επέβαλαν απειλώντας ενάντια σε οτιδήποτε άλλο. Ελπίζουν στο αδιέξοδο που θα οδηγήσει και στην περαιτέρω υπονόμευση εκ των έσω μιας συμφωνίας που για να διασωθεί χρειάζεται θέληση και ριζική αναθεώρηση, περιορίζοντας τις δαπάνες του κράτους, αυξάνοντας την ποιότητα των υπηρεσιών του και μειώνοντας τους φόρους.

Το παράθυρο ευκαιρίας ανοίγει και για τους δυο: για τις δυνάμεις που επιθυμούν μια ελεγχόμενη έξοδο από την Ευρώπη και αλλαγή προσανατολισμού και, γιατί όχι, καθεστώτος, από τη μια. Και τις δυνάμεις που επιθυμούν μια ανταγωνιστική και πλούσια Ελλάδα, σταθερά προσανατολισμένη στις αξίες του Ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Σεβαστές και νόμιμες και οι δυο φιλοδοξίες. Και, πλέον, ομολογημένες.

Οι πρώτοι, οι δραχμοβαλκάνιοι, ξεκινούν από θέση ισχύος. Είναι ευκολότερο να σαμποτάρεις (αρκεί να μην κάνεις τίποτε στις παρούσες συνθήκες) από το να χτίζεις. Αυτή όμως είναι και η αδυναμία τους. Δεν έχουν χτίσει ποτέ. Έτσι δεν κατόρθωσαν να χτίσουν με επάρκεια και αποτελεσματικότητα ούτε τη δική τους προοπτική και τη διαδικασία μετάβασης σε αυτήν χωρίς μια μεγάλης κλίμακας ανθρωπιστική και ίσως εθνική καταστροφή, όπως ομολογούν οι ίδιοι. Περιμένουν και αυτό ακόμη να τους το προσφέρουν οι κακοί ξένοι στο πιάτο. Εφεξής θα περιμένουν την ευκαιρία και εντωμεταξύ θα οικοδομούν, έστω και άτσαλα, τον δρόμο της εξόδου. Γι' αυτό θα προτιμήσουν να υπερψηφίσουν πολλοί, για να το κάνουν από μέσα και όχι από τον πάγκο.

Οι δεύτεροι έχουν επίσης μια ευκαιρία, μερικών σύντομων μηνών, όσο το οικονομικό κλίμα θα χειροτερεύει. Όχι να στηρίζονται στην ανικανότητα και τον φόβο της προοπτικής των δραχμοβαλκάνιων. Αλλά να δείξουν πως υπάρχει κι άλλος δρόμος προς την ευμάρεια. Αυτός της ριζικής αλλαγής της σχέσης κράτους πολίτη και του ρόλου του κράτους, της ενίσχυσης της παραγωγής, της προόδου. Να τον σχεδιάσουν, να τον παρουσιάσουν χωρίς να φοβηθούν τις αντιδράσεις από όσους προσοδούχους μέσα και γύρω από το κράτος θίγονται πρόσκαιρα. Και να πείσουν πως μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα σε αυτόν.

Γιώργος Γιαννούλης-Γιαννουλόπουλος


No comments:

Post a Comment