Sunday, August 16, 2015

Και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο!


Share/Bookmark
"Η αναπληρώτρια υπουργός επισημαίνει δε ότι, ενόψει των συνεχώς αυξανόμενων ροών, «η κυβέρνηση σκέπτεται να οργανώσει καταυλισμούς σε διάφορα σημεία της χώρας, ώστε να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανάγκες φιλοξενίας, να αυξήσει τις δυνατότητες και το προσωπικό των υπηρεσιών ασύλου προκειμένου οι αιτούντες άσυλο να μπορούν να διεκπεραιώνουν τα αιτήματά τους σε εύλογο χρόνο».
«Επίσης σε όλους τους τόπους υποδοχής προσφύγων θα οργανωθούν υπηρεσίες πρώτης υποδοχής για τους ευάλωτους πληθυσμούς, τους ασθενείς, τις εγκύους, όπως επιτάσσει η ευρωπαϊκή νομοθεσία» αναφέρει, λέγοντας πως αυτό πρέπει να γίνει «σε όλα τα νησιά του Αιγαίου».
Όσον αφορά την επιλογή του πλοίου στην Κω, η κ. Χριστοδουλοπούλου αναφέρει πως «επιλέχθηκε προσωρινά ελλείψει συνεργασίας με τον δήμαρχο, ο οποίος δεν θέλει να υπάρχουν τέτοιες δομές στο νησί, όπως, άλλωστε, δηλώνει δημόσια»."

Νάτο μας λοιπόν γιατί δεν απορροφώνται τα Ευρωπαϊκά χρήματα από την Κυβέρνηση τόσο καιρό. Γιατί προφανώς είναι για να οργανωθούν κανονικές μονάδες υποδοχής και διαχείρισης των μεταναστών και των προσφύγων, όχι για να τα διαιρέσει δια τον αριθμό των μεταναστών και να τα κάνει επίδομα ή χαρτζιλίκι (κρατώντας φυσικά το απαραίτητο 12%). Είναι για να οργανωθούν χώροι, υποδομές, με ειδικούς, σε στρατόπεδα, σε καταυλισμούς, σε κτήρια, με οργάνωση ώστε να μπορεί να γίνει η καταγραφή, ο διαχωρισμός των προς απέλαση, από τους πρόσφυγες, από οικονομικούς μετανάστες, από πιθανούς τρομοκράτες ακόμη, να παρασχεθεί βοήθεια στις ευπαθείς ομάδες, να ξεκινήσουν οι διαδικασίες που πρέπει να γίνονται ώστε να μην καταλήγουν φύρδην μίγδην στα πάρκα και στις πλατείες, να μην πέφτουν θύματα κυκλωμάτων εγκληματικών και να περιοριστεί η εγκληματικότητα λόγω ανέχειας, τα θέματα υγιεινής κλπ. Δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι διαχείρισης, αυτοί είναι με μικροδιαφορές. Γενικώς, να μπει μια τάξη προς όφελος και των προσφύγων και των κατοίκων της χώρας.

Εδώ και έξι μήνες τα ξέρει αυτά η Κυβέρνηση και τάχε ξαναπεί και είπαμε όλοι οι λογικοί άνθρωποι σωστά είναι, κάντε τα, χωροθετήστε, οργανώστε συστήματα, μονάδες. Δεν μπορείτε να παρατάτε τους ανθρώπους στο κέντρο της Αθήνας ή των άλλων πόλεων, χωρίς φαγητό και στέγη, να κοιμούνται στα παγκάκια και να λιάζονται. Πού θα πάνε; Όπως πετάτε τα σκουπίδια στις υπαίθριες χωματερές γιατί ακυρώσατε τον σχεδιασμό απορριμμάτων της Αττικής και ακυρώνετε και τους άλλους σχεδιασμούς.

Αλλά τι να κάνει; δεν μπορεί να τα βάλει με τον Δήμαρχο της Κω ή όποιον άλλον (μάλλον γι' αυτό έκλεισε και την Αμυγδαλέζα, παρά για ιδεολογικούς λόγους), δεν μπορεί να πάρει την ευθύνη να τα εξηγήσει αυτά στους πολίτες, να συζητήσει ανοιχτά τις λύσεις, να δράσει. Κι αφήνει το πράγμα να πηγαίνει μόνο του, αυτοοργάνωση στο χάος. Όπως δεν μπορεί να τα βάλει με κανέναν πελάτη/ψηφοφόρο σε κανένα θέμα μπας και χάσει κανένα ψηφαλάκι, να χωροθετήσει τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, να χαρακτηρίσει περιοχές, να προωθήσει τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Αλλά να κυβερνάς είναι ακριβώς αυτό, κάποιους να δυσαρεστείς για να κάνεις αυτό που κρίνεις σωστό για το σύνολο. Αυτή είναι και η αδυναμία του λαϊκισμού. Πού να το ξέρουν αυτό όσοι το μόνο που ξέρουν είναι αυτό που έκαναν ως τώρα για χρόνια, να υπόσχονται στους πάντες τα πάντα; όλα χωρίς κόστος, χωρίς καμιά δυσκολία, με μαγικές λύσεις που κάνουν όλους χαρούμενους, χωρίς κανείς να αντιδρά.

Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος







No comments:

Post a Comment