Thursday, August 27, 2015

Isabella Clara Eugenia


Share/Bookmark


 H Isabella Clara Eugenia της Αυστρίας γεννήθηκε στη Σεγκόβια στις 12 Αυγούστου του 1566. Κόρη του Φιλίππου του Β' της Ισπανίας από την τρίτη του γυναίκα, την Ελισάβετ του Βαλουά. Παππούδες και γιαγιάδες της ήταν ο Αυτοκράτορας Κάρολος ο Ε' με την Ισαβέλλα της Πορτογαλίας από τη μεριά του πατρός της και ο Ερρίκος ο Β' της Γαλλίας με την Αικατερίνη των Μεδίκων από την πλευρά της μητρός της. Την προόριζαν να παντρευτεί τον Ροδόλφο τον Β', Ιερό Ρωμαίο Αυτοκράτορα, γιο του Μαξιμιλιανού του Β' και της Μαρίας της Ισπανίας. Σίτεψε όμως λίγο περιμένοντας για 20 χρόνια μέχρι να αποφασίσει ο εκκεντρικός Αυτοκράτωρ Ροδόλφος πως δεν είχε πρόθεση να παντρευτεί κανέναν εν γένει.


Μετά τη δολοφονία του θείου της, Ερρίκου του Γ' της Γαλλίας, από τον φανατικό νεαρό μοναχό Jacques Clément, στις 2 Αυγούστου του 1589, ο Φίλιππος ο Β' διεκδίκησε για την κόρη του χωρίς επιτυχία το στέμμα της Γαλλίας, διότι στη χώρα αυτή ίσχυε ο Σαλικός νόμος, που δεν επέτρεπε τη διαδοχή σε γυναίκες. Παρά τη στήριξη από το κοινοβούλιο του Παρισιού πρόλαβε ο Ερρίκος της Ναβάρας, νόμιμος διάδοχος σύμφωνα με τον Γαλλικό νόμο, να βαπτισθεί καθολικός κι έτσι της έφαγε τον Γαλλικό θρόνο.

Της βγήκε όμως σε καλό, διότι την πάντρεψαν τελικά με τον ξάδελφό της Αρχιδούκα Αλβέρτο της Αυστρίας και βασιλεύσαν από κοινού στην Ολλανδία. Υπήρξε μια δημιουργική περίοδος η βασιλεία τους. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής τους στήριξαν τις τέχνες και υπήρξαν Μαικήνες πολλών νέων καλλιτεχνών, όπως του Brueghel του νεώτερου, του Coebergher, του Van Veens και πολλών άλλων της χρυσής περιόδου της Ολλανδίας, ανάμεσα στους οποίους και ο Peter Paul Rubens, στον οποίο ανήκουν και οι εικόνες που δημοσιεύουμε. Η Ισαβέλλα μετά τον θάνατο του συζύγου της έγινε καλόγρια και μπήκε στο τάγμα των Φραγκισκανών. Την περίοδο εκείνη την απαθανάτισε ο μεγάλος καλλιτέχνης.

Ο άνδρας που απεικονίζεται δίπλα της μάλλον παρεισέφρησε στον πίνακα αργότερα ή πρόκειται για τον γελωτοποιό της, πράγμα που συνηθίζονταν την εποχή εκείνη, και είχε εμφανιστεί δίπλα της ως νάνος σε απεικονίσεις της σε νεαρότερη ηλικία.




Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος 


Εικόνα:
Rubens, Peter Paul, and Workshop (detail), Flemish, 1577-1640, Oil on canvas,
 (115.6 x 88.6 cm) Norton Simon Art Foundation




No comments:

Post a Comment