Friday, September 4, 2015

Η τιμή και η ντροπή μας


Share/Bookmark
Η Γερμανία με δική της απόφαση, ανέλαβε τις ευθύνες που της αντιστοιχούν και ανέστειλε την εφαρμογή του Δουβλίνο ΙΙ, που επέβαλλε την επιστροφή στην πρώτη χώρα εισόδου, και παρέχει άσυλο σε όλους τους πρόσφυγες. Υπολογίζεται ότι θα δεχθεί 800.000 ως το τέλος του έτους.

Χιλιάδες πολίτες της κινητοποιήθηκαν και προσφέρουν βοήθεια σε βαθμό που η αστυνομία του Μονάχου παρακάλεσε να μην προσφέρουν παραπάνω διότι ήδη υπάρχουν αρκετά. Η Γερμανίδα καγκελάριος επισκέφθηκε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και δήλωσε την υποστήριξή της.

Αρκετές Κυβερνήσεις ευαισθητοποιήθηκαν. Η Γαλλία ανταποκρίθηκε και ηγείται μαζί με τη Γερμανία της προσπάθειας να ληφθούν αποφάσεις για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού συστήματος παροχής ασύλου και κατανομής σε όλες τις χώρες.

Το ίδιο συμβαίνει σε πολλές άλλες χώρες που κάνουν το καθήκον τους. Στις σκανδιναβικές, και άλλες στην Ευρώπη. Αλλού οι κυβερνήσεις αλλάζουν τη στάση τους υπό την πίεση της Κοινής Γνώμης. Στην Ισπανία η απαράδεκτη στάση της Κυβέρνησης αναθεωρείται υπό την πίεση των πρωτοβουλιών των μεγάλων Δήμων ανεξάρτητα από τις πολιτικές τοποθετήσεις τους, που διαθέτουν υποδομές και κρεβάτια για τη φιλοξενία των προσφύγων, και την πίεση των πολιτών και των ΜΜΕ. Που θυμούνται ξανά τους χιλιάδες φυγάδες του δικού τους Εμφυλίου και το άσυλο που βρήκαν στη Γαλλία και σε άλλες χώρες που άνοιξαν τις πόρτες τους.

Μαύρες κηλίδες στην Ευρώπη, η στάση της κυβέρνησης Κάμερον της Μεγάλης Βρετανίας και πολλών χωρών της πρώην ανατολικής Ευρώπης και ιδιαίτερα της Ουγγαρίας. Αυτών μάλιστα που είχαν οι ίδιοι τα μεγαλύτερα προσφυγικά ρεύματα και βρήκαν καταφύγιο στη Δύση κατά την διάρκεια των ολοκληρωτικών καθεστώτων αλλά και στη συνέχεια επίσης μετά την πτώση τους.

Είναι ώρα να ανοίξουν νόμιμες δίοδοι για τους Σύριους που απειλείται η ζωή τους και να σταματήσουν οι τραγωδίες, ντροπή για τον σύγχρονο κόσμο και μεγαλύτερη ντροπή για μας τους Ευρωπαίους. Χιλιάδες πνιγμένοι στην θάλασσα, άνδρες, γυναίκες, παιδιά, γέροντες, νεκροί από ασφυξία σε καμιόνια, νεκρά παιδιά που ξεβράζει το κύμα στις παραλίες, οικογένειες πίσω από συρματοπλέγματα, που ξεριζώνονται από τον τόπο τους κυνηγημένοι από τις βόμβες και τους σφαγείς.

Και είναι η ώρα να κάνουμε μια μαύρη λίστα για να θυμόμαστε ποιος είναι ποιος στην Ευρώπη, τις κρίσιμες αυτές στιγμές, τότε που όλοι κρίνονται.

Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος



Εδώ κρινόμαστε!
https://secure.avaaz.org/el/no_more_drownings_loc/?fUigYfb&pv=118



No comments:

Post a Comment