Saturday, October 24, 2015

O ακομπλεξάριστος Justin Trudeau και οι losers


Share/Bookmark
O νέος φιλελεύθερος Πρωθυπουργός του Καναδά, Justin Trudeau, γιος του επί 15 χρόνια μυθικού πρωθυπουργού της χώρας μεταξύ 1968 και 1984, Pierre Trudeau, καταγωγής από το γαλλόφωνο   Quebec, επανέφερε θριαμβευτικά στην εξουσία με απόλυτη πλειοψηφία το φιλελεύθερο κόμμα, που κυβέρνησε την πλούσια και μεγάλη χώρα του βορρά για πολλά χρόνια, πριν τη δεκαετή κυριαρχία των συντηρητικών του Stephen Harper.

Thomas Mulcair

Stephen Harper

Νίκησε τόσο   τους συντηρητικούς του Stephen   Harper όσο και τους   σοσιαλδημοκράτες του Thomas       Mulcair.

Με ένα πρόγραμμα σημαντικής  μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης της μεσαίας τάξης συνολικά, μείωση του φόρου στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και διατήρηση του υφιστάμενου στις υπόλοιπες, και αύξησης της φορολογίας στους πολύ πλούσιους κατά 1%. Κι ακόμη, με την ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, την  υπεράσπιση και επέκταση των ατομικών ελευθεριών (στο πρόγραμμά του προβλέπεται η ρύθμιση της νόμιμης χρήσης της κάνναβης), την ενίσχυση των δράσεων κοινωνικής ένταξης, την επένδυση στην έρευνα και στην παιδεία, τη διαφάνεια στην πολιτική με την ανάρτηση όλων των δαπανών των υποψηφίων στο διαδίκτυο που παρουσιάζει, όπως και πολλά άλλα (προσφυγικό, σχέση με τον πατέρα του, διεθνή ζητήματα), στην εξαιρετική συνέντευξή του στον Peter Mansbridge. Επιμένοντας στις λέξεις ελευθερία και ευθύνη.



Για τη νίκη του επιχαίρει επίσης το οικολογικό κίνημα, καθώς το πρόγραμμα του  Φιλελεύθερου Κόμματος, στην απέραντη χώρα που φιλοξενεί μερικές από τις μεγαλύτερες δασικές εκτάσεις του πλανήτη και αποθέματα γλυκού νερού, περιλαμβάνει επένδυση δυο δισεκατομμυρίων δολαρίων στην αναστροφή της κλιματικής αλλαγής, στις καθαρές τεχνολογίες, στις υποδομές καθαρής ενέργειας και χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την αναθεώρηση των σχεδίων για νέους πετρελαιαγωγούς, ανάμεσα στα άλλα.
Εξίσου αντισυμβατική και ελεύθερη προσωπικότητα με τον διανοούμενο πατέρα του, Pierre Trudeau, ο οποίος  παρότι (και ίσως επειδή) σπούδασε στο αυστηρό και υπερσυντηρητικό κολέγιο των Ιησουϊτών Collège Jean-de-Brébeuf, απέκτησε τη γνώση και τα εφόδια να εξεγερθεί  εναντίον της αναχρονιστικής θρησκευτικής πολιτικής κουλτούρας και συνέχισε την πορεία του ως διανοούμενος αμφισβητίας, υπέρ της θρησκευτικής ελευθερίας, στρατευμένος αντικαθεστωτικός που συνεργάστηκε με τα συνδικάτα. Σπούδασε στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο βασίλειο, τη Γαλλία και έζησε σε καμιά δωδεκαριά χώρες.

Στο ίδιο αυτό κολέγιο, που έχει εξελιχθεί από τότε,  ξεκίνησε τις σπουδές του και ο γιος του Pierre, ο Justin. Αρχικά σπούδασε λογοτεχνία στην πολιτεία της British Columbia , εργάστηκε για αρκετά χρόνια σαν δάσκαλος στο Βανκούβερ,  συνέχισε τις σπουδές ως μηχανικός  στην École Polytechnique de Montréal και ξεκίνησε ένα Μάστερ στην περιβαλλοντική γεωγραφία. Στρατεύτηκε σε διάφορα κοινωνικά, περιβαλλοντικά θέματα και ζητήματα διεθνούς πολιτικής, έπαιξε σε ένα σήριαλ του CBS για τις συμφορές του Μεγάλου πολέμου το 2007, τον ρόλο του Καναδού Ταγματάρχη Mercer Papineau, που σκοτώθηκε στη μάχη του Passchendaele στον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο.

Στάθηκε απέναντι στον παλαιομοδίτικο εθνικισμό του Quebec και του επιβλήθηκε. Εκλέχθηκε βουλευτής στην ομοσπονδιακή βουλή το 2008 και το 2013 εκλέχθηκε αρχηγός του Φιλελεύθερου Κόμματος που βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Είναι παντρεμένος με τη Sophie Grégoire από το 2005 και έχουν τρία παιδιά.

Το 2015, μετά από μια σύντομη προεκλογική εκστρατεία,  ο Justin Trudeau επανέφερε θριαμβευτικά στην εξουσία, με απόλυτη πλειοψηφία, το φιλελεύθερο κόμμα που κυβέρνησε την πλούσια και μεγάλη χώρα του βορρά για πολλά χρόνια, πριν τη δεκαετή κυριαρχία των συντηρητικών.

O Albert Rivera
στην ίδρυση των Ciudadanos
Ο ελκυστικός και νέος Justin Trudeau, που γεννήθηκε ανήμερα Χριστούγεννα του 1971, είναι ένα παράδειγμα ακομπλεξάριστου, ελεύθερου και υπεύθυνου ανθρώπου. Πόζαρε ως μποξέρ, άθλημα που του αρέσει, όπως δηλώνει, και το χρησιμοποίησε ακόμη και σε πολιτικές διαφημίσεις. Έκανε στριπτίζ σε ένα γυναικείο κοινό που παραληρούσε για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Κάπως σαν τον Ισπανό ομοαίματό του Albert Ribera,  που δεν δίστασε να ποζάρει γυμνός στην αρχική πολιτική διαφήμιση του κόμματός του, με το κάλεσμα - κλειδί κάθε φιλελεύθερου ανθρώπου, «δεν μας αφορά πού γεννήθηκες, τι γλώσσα μιλάς, τι ρούχα φοράς... μας αφοράς εσύ, οι άνθρωποι, οι ελεύθεροι και υπεύθυνοι πολίτες».




Ο Justin δήλωσε ότι έχει καπνίσει κάνναβη με φίλους. Παρέλασε ως αρχηγός των φιλελευθέρων και ως υποψήφιος πρωθυπουργός σε πολλά gay pride με τον γιο του αγκαλιά, και δεν είχε κανένα πρόβλημα να φιλήσει έναν παρουσιαστή της τηλεόρασης για να στηρίξει την απενοχοποίηση της διαφορετικής σεξουαλικότητας, χωρίς να αισθανθεί την ανάγκη να δηλώσει ότι έχει πηδήξει το μισό Κεμπέκ.

H καμπάνια των συντηρητικών, που σχολίαζε ακόμη και το ατίθασο μαλλί του, δεν έπιασε τόπο. Ο ίδιος και οι  Φιλελεύθεροι το χρησιμοποίησαν έξυπνα αντιστρέφοντας το επιχείρημα, όπως λένε οι New York Times λανσάροντας έξυπνα βίντεο και tweet που τόνιζαν με χιούμορ πως όταν δεν μπορείς να αντιπαρατεθείς για το πρόγραμμά σου ασχολείσαι απελπισμένα με το μαλλί.









Έτσι λοιπόν προχωρά ο κόσμος. Mε τόλμη, πρόκληση αλλά και σύνεση, γοητεία,
βήμα το βήμα, με συγκρούσεις, συζητήσεις, αντιπαράθεση, νίκες και ήττες, προς την αξιοπρέπεια, προς ολοένα και περισσότερη ανθρωπιά και ελευθερία. Αυτές δηλαδή τις αξίες και επακόλουθες πρακτικές ρυθμίσεις που είναι άρρηκτα συναρτημένες με τη φαντασία, την κινητικότητα, την επινόηση, την καινοτομία,  την οικονομική ανάπτυξη, την αλλαγή, τον πλούτο, την ευμάρεια. Με αυτό που αόριστα αποκαλούμε, όχι χωρίς κάποια δόση άγνοιας, αρετή ή ευτυχία.

Όλα αυτά δηλαδή που εκείνες οι κοινωνίες που δεν κατορθώνουν να εγκαθιδρύσουν  έγκαιρα πληρώνουν με φτώχεια, καταπίεση, χρεοκοπίες. Και παραμένουν ουραγοί, παραπονούμενοι και αιωνίως losers να καταριούνται Θεούς και δαίμονες για τη μιζέρια τους δίχως ποτέ να κοιτούν εντός τους.

Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος




1 comment:

  1. Τον ψήφισα με τα χίλια και περιμένω μεγάλα πράγματα από αυτόν . Καταπληκτικό νέος όπως είχα τη δυνατότητα να διαπιστώσω σε μια κατ ιδίαν συνομιλία . Ας τα βλέπουν οι εγχωριοι πολιτικοί της πλάκας να παίρνουν κάποια μαθήματα

    ReplyDelete