Sunday, February 14, 2016

Buffer zone


Share/Bookmark
Υπάρχουν τρεις σοβαρές επιπτώσεις από ένα πιθανό κλείσιμο των συνόρων με την Ελληνική Επικράτεια εκτός Σένγκεν.

Η οικονομική. Η ήδη επιβαρυμένη οικονομία δέχεται ένα ακόμη χτύπημα, μείωσης της ανταγωνιστικότητας, ιδιαίτερα στο εμπόριο και στον τουρισμό. Τρία δις ευρώ ετησίως υπολογίζεται το κόστος από την προσωρινή επαναφορά των ελέγχων για τις Ευρωπαϊκές οικονομίες και 0,8% μείωση του ΑΕΠ στη διάρκεια μερικών χρόνων, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Γιουνκέρ, ενώ αυτές που πλήττονται περισσότερο είναι οι περιφερειακές, όπως η Σλοβακία ή η Σλοβενία. Υψηλότερο σίγουρα για την Ελλάδα που ζει από τον τουρισμό και τις συναλλαγές με την Βαλκανική "ενδοχώρα".

Η ψυχολογική. Οι Ρωμιοί θα βρεθούν και πάλι από την άλλη πλευρά της γραμμής κοιτώντας την Ευρώπη απέξω. Ταυτόχρονα θα απομείνουν ευκολότερα ελεγχόμενοι από το καθεστώς τους. Σε μια πιθανή κατρακύλα προς πιο βίαιες ή αυταρχικές καταστάσεις η διέξοδος προς την Ευρώπη θα είναι πιο δύσκολη.

Η γεωπολιτική. Τούτη είναι ίσως η χειρότερη. Η Ελλάδα γειτνιάζει με τις περιοχές σε πολεμική σύρραξη. Καθώς τα σύνορα ελέγχου της εισόδου στην ενιαία περιοχή της Ευρώπης μετατοπίζονται στα Ελληνικά προς την υπόλοιπη Ευρώπη και τα Βαλκάνια, ο Ελλαδικός χώρος για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους γίνεται ένας εξωτερικός χώρος με σοβαρό πρόβλημα. Παύουν να έχουν άμεσο συμφέρον για την ασφάλειά του και τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών προς αυτόν, ή ακόμη και την άμυνά του απέναντι σε τρομοκρατικές δράσεις, καθώς στεγανοποιείται προς την πλευρά της Ευρώπης. Ενώ η χώρα μόνη της παραμένει ανίκανη να διαφυλάξει την ασφάλειά της στην εποχή της υπερτρομοκρατίας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έναν φαύλο ανατροφοδοτούμενο κύκλο, όπου όσο η ασφάλεια στον Ελλαδικό χώρο θα υποβαθμίζεται τόσο θα σκληραίνουν οι έλεγχοι στα Ελληνικά σύνορα προς την Ευρώπη αποκόβοντας περαιτέρω τη χώρα.

Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος



No comments:

Post a Comment