Saturday, April 2, 2016

Κι εν τω μεταξύ, το μέλλον είναι εδώ


Share/Bookmark
Η Tesla παρουσίασε το νέο της ηλεκτρικό αυτοκίνητο, μαζικής κατανάλωσης. Το Model 3, της καλιφορνέζικης φίρμας, ξεκινάει από 30.000 – 35.000 ευρώ, σε αντίθεση με τα προηγούμενα που έφταναν τα 100.000 ευρώ. Με αυτονομία 400 χιλιομέτρων κατ’ ελάχιστον, με πρόσθετη δυνατότητα συστημάτων ταχείας φόρτισης, σύστημα αυτοματοποιημένης οδήγησης, χώρους μεγαλύτερους από τα συμβατικά αυτοκίνητα κι επιτάχυνση από 0 στα 100 χιλιόμετρα σε 6 δευτερόλεπτα. 

Η Tesla έχει εγκαταστήσει στην έρημο της Νεβάδα, για να παράγει τις μπαταρίες Ιόντων Λιθίου για τα αυτοκίνητα, τη δεύτερη μεγαλύτερη καλυμμένη βιομηχανική μονάδα στον κόσμο, μετά από αυτή της Boeing.

Ο ανταγωνισμός σύντομα θα φέρει καινοτομίες, μεγαλύτερη αυτονομία, ταχύτερη φόρτιση, ακόμη χαμηλότερες τιμές. 

Ο κόσμος μεταλλάσσεται. Μετά τη σύνοδο του Παρισιού, την απόφαση της Γερμανίας να απεξαρτηθεί πλήρως από τη χρήση ορυκτών καυσίμων και πυρηνικών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ως το 2050 και τις αντίστοιχες πολιτικές που κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, την πρόθεση της Ευρώπης και των ΗΠΑ για τον εκσυγχρονισμό, την επέκταση και ενοποίηση των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ένας νέος κόσμος αναδύεται. Η ιστορία επιταχύνει. Το συγκριτικό πλεονέκτημα θα διαθέτει όποιος διαθέτει άριστα δίκτυα, ήλιο, άνεμο, νερό και ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. Και ξέρει να τα εκμεταλλεύεται.


Πέρα από το περιβάλλον, από το οποίο εξαρτιόμαστε όλοι μας, έχει και μια παράπλευρη γεωπολιτική συνέπεια αυτό.

Είναι εφιάλτης στον ύπνο των διάφορων πετρελαιάδων, που έτυχε να κάθονται πάνω σε κοιτάσματα που συσσώρευσε για εκατομμύρια χρόνια η φύση και τα σφράγισε στα έγκατά της, και όσων ποντάρουν στον έλεγχο της κοινωνίας και της οικονομίας μέσα από τον έλεγχο συγκεντρωτικών κι επικίνδυνων μορφών παραγωγής ενέργειας. Των διάφορων πούτιν, μαδούρων και σαουδαράβων, και λοιπών αρχηγών και αρχηγίσκων που χτίζουν καταπιεστικά καθεστώτα, πληρώνουν στρατούς και φτιάχνουν μυθικές περιουσίες ελέγχοντας ένα ολιγοπωλιακό ανελαστικό προϊόν. Το προϊόν τους πλέον χάνει την ανελαστικότητά του και γίνεται τοξικό.

Και η Ελλάς στην κοσμάρα της, ακόμη πιστεύει πως θα τη σώσουν τα «πετρέλαια του Αιγαίου» και τα λεφτά του Σώρρα και σνομπάρει, σαν τη μεγαλοπαρμένη φτωχοαστή μαντάμ Σουσού, τον ήλιο που βρέχει τις ακτίνες του στο κεφάλι της και τον άνεμο που σαρώνει κάθε γωνιά της. Της θυμίζουν μάλλον το "φτωχικό" παρελθόν της, γεμάτο ανεμόμυλους, νερόμυλους και σπίτια στραμμένα στον ήλιο.

Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος

No comments:

Post a Comment