Wednesday, April 27, 2016

Βενεζουέλα: δυο μέρες θα δουλεύουν οι υπάλληλοι (και το κράτος)


Share/Bookmark
Οι Δημόσιοι Υπάλληλοι της Βενεζουέλας θα εργάζονται εφεξής μόνο δύο ημέρες την εβδομάδα, 7 με 13.00, για τις προσεχείς εβδομάδες, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αντιπροέδρου του Μαδούρο, κ. Αριστόβουλου Ιστουρίς. Ήδη από την αρχή του χρόνου το Κράτος δεν λειτουργεί τις Παρασκευές, όπως και τα σχολεία. Όχι, δεν είναι ψηφοθηρική παροχή. Είναι απελπισία.

Το μέτρο έρχεται να προστεθεί σε σειρά άλλων, όπως η αλλαγή της ώρας, το κλείσιμο του ηλεκτρικού σε τεράστιες περιοχές για πολλές ώρες κάθε μέρα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση που πλήττει την άλλοτε εύπορη πετρελαιοπαραγωγό χώρα, που κάποτε διέθετε μια μεγάλη μεσαία τάξη, σήμερα φτωχοποιημένη. Η ενεργειακή κρίση προστίθεται στην οικονομική, που έχει εκτινάξει τον τιμάριθμο στο 2.000%, έχει μετατρέψει σε σκουπιδόχαρτο το νόμισμα και αδειάσει τα ράφια από είδη πρώτης ανάγκης.

Η ενεργειακή κρίση οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Το γνωστό φαινόμενο Ελ Νίνιο έχει προκαλέσει έντονη ξηρασία με αποτέλεσμα να πληγεί η ηλεκτροπαραγωγή από το μεγάλο βασικό φράγμα Σιμόν Μπολίβαρ, που παράγει το 70% της ενέργειας της χώρας. Συνάλλαγμα για να αγοράσει ενέργεια από τους γείτονες, για να αντιμετωπίσει την έλλειψη, δεν υπάρχει λόγω της οικονομικής καταστροφής. Δεν είναι βέβαιο ότι υπάρχουν καν τα κατάλληλα δίκτυα.

Μετά την κρατικοποίηση του ενεργειακού τομέα το 2007 οι επενδύσεις πάγωσαν και η δημιουργία θερμοηλεκτρικών σταθμών για λόγους ενεργειακής ασφάλειας δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε από τον Τσάβες το 2010 στον τομέα κατέληξε σε φιάσκο. Μέρος των μηχανημάτων που αγοράστηκαν είτε δεν λειτουργούν είτε κατέληξαν στις τσέπες των ευνοούμενων του κράτους που έκαναν τις εισαγωγές, αναφέρει η El Pais.

Οι δύσμοιροι Βενεζουελάνοι, που μόνοι έσκαψαν τον λάκκο τους, ελπίζουν τώρα ότι η αντιπολίτευση, που ελέγχει το κοινοβούλιο, θα κατορθώσει να κινήσει τον μηχανισμό αποπομπής του Προέδρου, που όμως παραμένει γραπωμένος στην εξουσία και ελέγχει το Ανώτατο Δικαστήριο, του οποίου φρόντισε να διορίσει τα περισσότερα μέλη λίγο πριν τις εκλογές.

Καλή τύχη! Και προσοχή μη διαρρεύσει και τ' ακούσουν οι δικοί μας.

No comments:

Post a Comment