Saturday, April 9, 2016

Το κάπνισμα ως κέρας της Αμάλθειας


Share/Bookmark
Με τη νέα προτεινόμενη αύξηση της φορολογίας στον καπνό και με αφορμή ερώτηση φίλου, ας δούμε τα στοιχεία.

Το 2013 περίπου 3,2 δισ. ευρώ ή το 7,8% των συνολικών φορολογικών εσόδων εισέρευσαν στα κρατικά ταμεία από τον ΕΦΚ και τον ΦΠΑ καπνικών προϊόντων, σύμφωνα με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών. Το 2015 ήταν πάνω κάτω τα ίδια, παρά τις αυξήσεις στους φόρους. Πλην της αντιμετώπισης της επιβάρυνσης του πρόσθετου κόστους που προκαλεί το κάπνισμα στο δημόσιο σύστημα υγείας, δεν υφίσταται κανένας άλλος λόγος για την ύπαρξη του Ειδικού Φόρου. Εάν ο σκοπός του φόρου ήταν να προστατευτεί και βελτιωθεί η υγεία των πολιτών, τότε ο στόχος του φόρου θα έπρεπε να είναι από τη μια η χρηματοδότηση της αντιμετώπισης των συνεπειών στην υγεία και τη ζωή των καπνιστών και των οικογενειών τους και η πρόληψη από την άλλη. Η πρόληψη με τη χρηματοδότηση μιας συνεχούς αποτελεσματικής ενημερωτικής εκστρατείας για τις βλαβερές συνέπειες και την κάλυψη κάθε είδους πολιτικών απεξάρτησης και της σχετικής έρευνας. Άλλος ηθικός και νόμιμος λόγος δεν υπάρχει. 

Ας δούμε λοιπόν κατ' αντιστοιχία το σύνολο των κρατικών δαπανών για την περίθαλψη και πρόληψη κάθε είδους.

Η κρατική επιχορήγηση στον ΕΟΠΥΥ από τον τακτικό προϋπολογισμό είναι 526 εκ. € το 2015 (δηλαδή αυτά που δίνει επιπροσθέτως το κράτος πέρα από αυτά που έχουν συνεισφέρει οι ασφαλισμένοι και εν προκειμένω και οι καπνιστές) και αφορούν όλους, όχι μόνο όσους έχουν υποστεί βλάβη εξαιτίας του καπνίσματος. Παράλληλα, το σύνολο του προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας, που αφορά όλα τα νοσοκομεία και όλους τους ασθενείς κάθε είδους, είναι 4,2 δις.

Σύνολο δηλαδή κρατικής δαπάνης για την υγεία 4,7 δις περίπου για όλους τους ασθενείς κάθε είδους (ατυχήματα, ορθοπεδικά, οφθαλμολογικά, μολύνσεις, επιδημίες, γρίπες, HIV, καρδιακά, καρκίνους κάθε είδους, γέννες, παιδικές ασθένειες, ψυχιατρικά, αυτοάνοσα, αμυγδαλές, πρόληψη, απεξάρτηση, άτομα με ειδικές ανάγκες, ακόμη και όλα τα υπόλοιπα...). Οι καπνιστές πληρώνουν στο κράτος (πέρα από τους άλλους φόρους και εισφορές υγείας, όπως όλοι οι πολίτες) γύρω στα 3 δις από τα 4,7 δις που δαπανά το κράτος για την υγεία. Προφανώς, όσο κακό κι αν κάνει το τσιγάρο, δεν προκαλεί το 63% (!!!) της δημόσιας δαπάνης για την υγεία.

Οι αυξήσεις της φορολογίας στα καπνικά προϊόντα τα τελευταία 7-8 χρόνια, που έχουν φτάσει τους φόρους πολύ πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε., το μόνο που κατόρθωσαν είναι να αυξήσουν το μερίδιο της παράλληλης αγοράς, όπως συμβαίνει πάντα. Σχετικές έρευνες καταγράφουν διόγκωση των πωλήσεων παράνομων τσιγάρων και χύμα καπνού, οι οποίες το 2014 εκτιμάται ότι καλύπτουν κατά μέσο όρο το 22% της συνολικής αγοράς καπνικών προϊόντων.

Ταυτόχρονα, οι αντικαπνιστικές ενημερωτικές καμπάνιες έχουν ατονήσει, ενώ το κράτος δεν εφαρμόζει καν τον (σωστό) νόμο για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους και χώρους εργασίας, όπως σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, κλείνοντας το μάτι πονηρά.

Εδώ και χρόνια το Ελληνικό κράτος υπόρρητα ωθεί στο κάπνισμα απλά για να βγάλει παραπάνω λεφτά άμεσα, χωρίς να παρέχει καν τις ΠΛΗΡΩΜΕΝΕΣ υπηρεσίες από παθόντες καρκινοπαθείς όταν τις έχουν ανάγκη.

Ε, λοιπόν, αυτό το κράτος, που δεν νοιάζεται για την υγεία των πολιτών του, είτε με την πρόληψη είτε με τη θεραπεία, που τους δολοφονεί (τους σκοτώνει δια δόλου για να τους τα πάρει), που χέστηκε για τη ζωή και την υγεία τους, που ξεδιάντροπα επιπλέον το λέει ανοιχτά ότι μόνο τα έσοδα το νοιάζουν για να αυτοχρηματοδοτείται, είναι κράτος αρπακτικό, είναι ένας μηχανισμός ξένος στο κοινωνικό σώμα, άπληστος και βαθιά ανήθικος.

Και λυπάμαι που το λέω, αλλά δεν του πρέπει κανένας σεβασμός. Κανένας.

Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος



Βλέπε σχετικά και παλαιότερο άρθρο μου:
"Καπνίστε γιατί χανόμαστε"
http://marketnews.gr/article/9683/kapniste_giati_xanomaste

(σχετικά στοιχεία στα ακόλουθα
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=635030
η πλήρης μελέτη του ΙΟΒΕ
http://iobe.gr/docs/research/RES_04_25092014_PRE_GR.pdf)




No comments:

Post a Comment