Sunday, October 16, 2016

"Αυτές είναι οι αρχές μου. Αν δεν σας αρέσουν, έχω κι άλλες"


Share/Bookmark
"Αυτές είναι οι αρχές μου. Αν δεν σας αρέσουν, έχω κι άλλες."

Η θαυμάσια αυτή φράση πολιτικού κυνισμού αποδίδεται, εσφαλμένα, στον Groucho Marx. Δεν γνωρίζουμε μετά βεβαιότητος ποιος την πρόφερε πρώτος.  Δεν έχει και μεγάλη σημασία. Πιθανότατα προφέρθηκε από πολλούς, σε διάφορες εποχές και τόπους, από τις απαρχές της Δημοκρατίας. Ο αιώνιος κομφορμίστας που έγλυφε τον βασιλιά δεν άλλαξε, μόνο που πλέον γλύφει το πόπολο.

Ο Μπόρις Τζόνσον, βασικός υποστηρικτής του brexit και τωρινός υπoυργός εξωτερικών του (ακόμη) Ηνωμένου Βασιλείου, με την κατά 20% υποτιμημένη λίρα και τα προβλήματα μπροστά, δυο μέρες πριν ανακοινώσει την επίσημη υποστήριξή του στο brexit, είχε γράψει ένα άρθρο υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. με ακριβώς τα αντίθετα επιχειρήματα από αυτά που χρησιμοποίησε για να υποστηρίξει το brexit. To άρθρο δεν δημοσιεύτηκε ποτέ αλλά το αποκαλύπτουν οι Sunday Times για πρώτη φορά. Στόχος του ήταν η επικράτηση στο κόμμα του και ο δρόμος για την Downing Street. To brexit ήταν απλώς η μέθοδος, όπως θα μπορούσε νάταν και το remain.

Πόσα πολλά και πόσους περισσότερους θυμίζει (τι Trump, τι Λεπέν, τι Ιγκλέσιας, τι Τσίπρες)! Όλους εκείνους που καθρεφτίζουν πολλαπλασιασμένο το άσχημο μέρος του δικού μας προσώπου, όσο φτηναίνει η Δημοκρατία, όσο εκπίπτουν οι αρχές.

Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος

No comments:

Post a Comment