Friday, January 27, 2017

Μαθητευόμενος ή απλά κακός μάγος;


Share/Bookmark
Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το ψηφιακό μελάνι για την αναβίωση του προστατευτισμού και των εμπορικών (και κατά συνέπεια όχι μόνο) πολέμων που συνεπάγεται, που γράφαμε προχτές
(Η Δημοκρατία και ο κύριος Ντόναλντ Τραμπ),  για την πολεμική χρήση των εμπορικών συναλλαγών, και ο Ντόναλντ Τραμπ μας επιβεβαίωσε και πάλι.

"Απειλεί να επιβάλει δασμούς 20% στις Μεξικανικές εξαγωγές στις ΗΠΑ, για να πληρώσει το τείχος του", αναφέρει ο Διεθνής τύπος.

Ας δούμε τα στοιχεία:

Το συνολικό εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ Μεξικού και ΗΠΑ ανέρχεται σε 538 δισεκατομμύρια δολάρια. Εξαγωγές των ΗΠΑ προς το Μεξικό 267,2 δις, κάθε είδους, τρόφιμα, βιομηχανικά είδη, προϊόντα τεχνολογίας, υπηρεσίες κλπ. Εισαγωγές 316.4 δισεκατομμύρια. Το Μεξικό διατηρεί ένα πλεόνασμα στα αγαθά, (49 δις) που περιλαμβάνουν και πρώτες ύλες και ακατέργαστα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στην αμερικάνικη βιομηχανία, τα οποία αυτή επανεξάγει και θα τα κάνει ακριβότερα. Οι ΗΠΑ διατηρούν πλεόνασμα στις υπηρεσίες, προφανώς υψηλότερης προστιθέμενης αξίας (9,2 δις). Το Μεξικό αποτελεί για τις ΗΠΑ τη δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, οι Αμερικανικές εξαγωγές στο Μεξικό στηρίζουν 1,1 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Προφανώς άλλες τόσες και παραπάνω στο Μεξικό.

Είναι επίσης αναμενόμενο ότι το Μεξικό θα αναγκαστεί να απαντήσει με κάποιο αντίστοιχο μέτρο.

 Ένα 20% επιβάρυνση στο αμοιβαίο εμπόριο, ένας πρώτος εμπορικός πόλεμος, θα κοστίσει ενδεχόμενα πιο ακριβά στο Μεξικό βραχυπρόθεσμα, αλλά όχι αναγκαία μεσοπρόθεσμα, καθώς θα αναζητήσει άλλες αγορές.

Θα είναι όμως αναπόφευκτος για να προστατεύσει τη δική του οικονομία από τη φυγή κεφαλαίων προς τις ΗΠΑ. Ο πόλεμος αυτός επεκτεινόμενος και σε άλλες περιπτώσεις, με την Ευρώπη ή την Ασία, μεσοπρόθεσμα θα υπονομεύσει την ισχυρή ανταγωνιστικότητα των ΗΠΑ στα προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας. Δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Ήδη αναρωτιέται πώς θα γίνει οι Ευρωπαίοι να αγοράζουν (υποχρεωτικά;) περισσότερα αμερικάνικα αυτοκίνητα. Και η απάντηση ήρθε από τους Γερμανούς (και όχι μόνο), φυσική: "μα να φτιάχνει καλύτερα και φθηνότερα αμάξια".

Θα λύσει ο εμπορικός πόλεμος το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, μειώνοντας το εμπόριο και τις θέσεις εργασίας για να υψώσει ένα τείχος; Αντιφατικό. Θα ήταν παράλογο να πιστέψει κανείς κάτι τέτοιο. Προφανώς η ανεργία θα μεγαλώσει και στις δυο πλευρές, και εν τέλει θα αυξήσει την πίεση. Ιδιαίτερα στην πλευρά των ΗΠΑ, τροφοδοτώντας περαιτέρω την πηγή των δυσαρεστημένων και υποψηφίων ψηφοφόρων του λαϊκισμού.

Και οι δυο θα ισορροπήσουν σε επίπεδο πολύ χαμηλότερο από αυτό που βρίσκονται σήμερα, ενισχύοντας περαιτέρω να φοβικά αισθήματα σε έναν φαύλο κύκλο δίχως τέλος.

Ή, μάλλον, με τέλος προβλέψιμο για όσους έχουν μνήμη.

Γιώργος Γιαννούλης- Γιαννουλόπουλος



Πηγή στοιχείων: Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. https://ustr.gov/countries-regions/americas/mexico




No comments:

Post a Comment